Sevgili İtalya pizzası severler,
Temmuz 2022’de yaptığımız İtalya seyahati sırasında; “Napoli’ye gelip de Napoli Pizzası yapmayı öğrenmeyen de ne bileyim...” mottosu ile linkte detaylarını göreceğiniz “Pizza Workshop”a katıldık.
Workshop katılımı kişi başı 60 Euro idi (Temmuz 2022). Fiyata workshop haricinde kişi başı bir pizza, bir bardak şarap, bruschetta ve limon sorbe / kahve dahildi.
Mekan aşağıdaki gibi:
Herkes toplandıktan sonra (farklı ülkelerden gelen 3 çifttik) orada bizim için hazırlanmış büyük masadaki yerlerimize geçtik. Herkesin önüne bir plastik tabağın içinde un, tabağın önüne de 3 ayrı plastik bardak konulmuştu. Bardakların birinde su, diğerinde tuz, üçüncüsünde ise yağ vardı. Bir kenara da minik bir düğme kadar taze bira mayası bırakmışlardı. Öncelikle tabağın içindeki unun ortasına elimizle bir oyuk açtık ve suyun bir kısmını oyuğun içine döktük, sonra tuzu da suyun içine döküp elimizle karıştırarak erimesini sağladık. Mayayı bardakta kalan suyun içine atıp onun erimesini beklerken hamuru karıştırmaya devam ettik. Sonra eriyen mayalı suyu ve en son yağı da ekleyerek yoğurmaya devam ettik.
Aşağıdaki videoda hızlandırılmış bir şekilde bu aşamaları görebilirsiniz:
Yoğurma aşamasının sonunda pürüzsüz kaymak kıvamında bir hamur topu elde etmek hedefleniyor. Yoğururken hamur topunu dışardan içe doğru katlayarak tekrar uçları içerde birleştirip yeni bir top elde ediyoruz ve istenen kıvama gelene kadar bu şekilde devam ediyoruz (aşağıdaki videoda Kadir’in "mozzarella yaparkenki gibi" diyip bütün övgüleri topladığı – benim de yemeyip içmeyip İtalyanca öğretmekten artık bir İtalyan kafasıyla konuştuğum yarım İngilizce’mle “evde mozzarella da yaptı” diyerek aklımca kocamın reklamını katladığım yer) 😛
Peki günün sonunda ne oldu? Kocam kaymak gibi hamuru yaptığıyla kaldı 😄 Zira bu sürecin en önemli kısımlarından biri hamurun saatlerce dinlenip kabarmasıymış 😁Dolayısıyla bundan sonraki kısma daha önceden yapılıp bekletilmiş hamurlarla devam edeceğimizi öğrendik. Bizim hamurlar gözümüzün önünde çöp oldu 🙄 Tabi bu duruma Kadir kahroldu, bakınız:
Çift çift fırının oraya çağrılmayı beklerken bize oldukça leziz bruschettalar ve şarap ile “aperitivo” servisi yaptılar.
Sıra bize geldiğinde fırın kısmına geçtik. Videoda göreceğiniz üzere, hamuru açarken merdane değil, el hareketleri kullanıyoruz. Kadir yandan yandan, olması gereken şekilde kenarlara doğru düzgün hareketlerle hamuru açarken, ben habire ustadan revize yiyorum 😅 Usta, Kadir’in mükemmeliyetçi olduğunu söyleyince “evde de yemekleri o yapıyor zaten” dedim, “oh en iyisi” diye cevapladı beni 😄
Hamuru açtıktan sonra salt domatesten elde ezilerek (elde olması çok önemliymiş - İyi bir İtalyan pizzası yapmanın 10 püf noktası için linke tıklayabilirsiniz) çıkarılmış ve her bir kilo domates için %1 oranında tuzlanmış olan domates sosunu kenarlara gelmeyecek şekilde kaşıkla yayarak sürdük. Akabinde birkaç fesleğen ve rendelenmiş mozzarellayı hamurun üzerine yaydık ve 3 dakika pişmek üzere fırına verdik. Tabi ki bu süre, odun fırını olduğu ve çok yüksek sıcaklık sağladığı için bu şekilde, biz evde yaparken önden 240-250 derece ısıttığımız fırında 15 dakika boyunca pişireceğiz.
Sonuç tabi ki lezzet!! 🤤 Allah Napoli pizzasını başımızdan eksik etmesin 🤲
Pizzalarımızın üzerine mandalina sorbelerimiz de servis edildi ve lezzet şöleni böylece son buldu.
Harika anılar, midemizde bir bayram ve evde denenmek üzere güzel bir tecrübe ile ayrıldık oradan 😍
Malzemeler:
160 gr un (tip 00)
%70 su
%3 tuz
%3 sızma zeytinyağı (hamura kahverengi renk vermek için)
%2 taze bira mayası
Domates sosu (elle ezilmiş domates)
Mozzarella
Fesleğen
Comments