Venedik Karnavalı’na ait arşivlerdeki ilk kayıt 1094 tarihli. Venedik Senatosu’ndaki resmi ilan tarihi ise 1269. Geçmişte, 26 Aralık’ta başlıyor ve tüm sosyal sınıflar renkli maskeler, kostümlerle karnaval boyunca birlikte eğleniyordu. 19’uncu yüzyılda Fransızlar Napolyon önderliğinde Venedik’i işgal edince karnaval sona erdi. 1979’da yeniden düzenlenmeye başladı.
Karnavalın resmi başlangıcı oldukça ilginç, hatta tarihte bu başlangıcın yaratıcılığına bir Türk damgasını vurmuş. 1500 yılında ilk defa Türk bir akrobat San Marco Meydanı’nın önünde bulunan teknesinden San Marco kulesine kadar uzanan ipin üzerinde yürümüş ve gösteri oradaki halk tarafından çok beğenilmiş. Venediklileri etkileyen bu gösteri zamanla Venedik Karnavalı’nın başlangıcına da ilham olmuş ve San Marco Meydanı’nda bulunan kulenin (Campanile) üzerinden iplere bağlı bir kadının kendini boşluğa bırakması karnavalın resmi başlangıcı sayılmış. Öncelerde “il vole del turco” (Türk’ün uçuşu) olarak bilinen bu açılış gösterisi zamanla “Il Volo Dell’Angelo” (Meleğin uçuşu) adını almış.
Venedik Karnavalı için her sene bir tema belirlenir ve gösteriler bu temaya uygun hazırlanır.
Karnavalın son günü “Martedì Grasso - Büyük Salı" diye bilinen gün başlar ve o salı gecesi en büyük ve en çılgın eğlenceler düzenlenir. Son çılgın eğlencenin ardından festivalin sonu gelip çatar. Son günde eğlence, yerini hüzne ve sakinliğe bırakır. Karnaval, açılışındaki gibi sembolik bir gösteriyle kapanır. Şölenin bitmesiyle çöken hüzün ‘La Vogata del silenzio / Sessizlikte çekilen kürek’ geçidinde tüm ağırlığıyla yansıtılır. Mum ve gaz lambalarıyla aydınlatılmış gondollar Rialto Köprüsü’nden yola çıkar. Gezinti San Marco Meydanı’nın önünde tamamlanır. Teknedekiler asla konuşmaz.
Bu tarihten sonraki ilk pazar ‘Quaresima / Büyük Perhiz’ başlayıp Paskalya’ya kadar 40 gün sürer.
Comments